Striarca lactea

melkwitte arkschelp4

Recent (’s-Gravenzande 2019)
Nederlandse naamMelkwitte arkschelp
GrootteTot 18mm in lengte
VerspreidingNoordzee tot in de Middellandse Zee en langs de Atlantische kust van Afrika tot Madagaskar. Levend voorkomend in het zuiden van de Nederlandse Noordzee (Zeeland).
Voorkomen op het Nederlandse strandLosse kleppen spoelen voornamelijk aan op de Waddeneilanden, Zuid-Holland (Hoek van Holland) en in Zeeland
HabitatZand- en gritbodems
TijdvakMioceen tot recent
KleurWit, met een donkerbruine opperhuid. Strandmateriaal is vaak kalkwit, blauwgrijs, bruin of zwart verkleurd.
ZeldzaamheidAlgemeen (Zeeland), minder algemeen (Waddeneilanden en de Hollandse kust – fossiel materiaal)
BijzonderhedenIn Zeeland (Domburg) en Zuid-Holland (Hoek van Holland) zijn (niet algemeen) doubletten van de soort te vinden.
Fossielen van Eemien-herkomst spoelen niet algemeen aan op de Waddeneilanden. Na 2000 echter is er in het strandmateriaal van Vlieland plotseling een groot aantal min of meer verkleurde (wel lichtdoorlatend) van deze soort in klein tot middelgroot tweekleppig schelpmateriaal te vinden (onder meer een monster van 300+ exemplaren in eigen verzameling). Deze exemplaren zijn wit, bruin(geband) of geel van kleur. Mogelijk zijn ze afkomstig uit de zandsuppleties die op het strand zijn uitgevoerd. Het aantal exemplaren van deze herkomst begint langzaam af te nemen (slechts enkele exemplaren bij recente waarnemingen).
© 2021 P.M.J. Sjerp - all RIGHTS RESERVED.