Patella vulgata

Patella vulgata Riemwier

Recent, aangevoerd onder Riemwier (Vlieland 2012)

Patella vulgata

Recent (De Kaloot 2009)
Nederlandse naamGewone schaalhoren
GrootteTot 60mm in lengte
VerspreidingNoorwegen tot in de Middellandse Zee. Levend aan te treffen in Zeeland. Met name op de strekdammen van De Kaloot zijn regelmatig tientallen exemplaren te observeren.
Voorkomen op het Nederlandse strandIn Zeeland en in mindere mate Zuid-Holland spoelen zo nu en dan (autochtone) verse exemplaren aan, soms met vleesresten. Aan de rest van de kust is de soort enkel terug te vinden aangevoerd onder Riemwiervoetjes. Losse exemplaren op het strand aan de rest van de kust (zie bovenste foto) zijn vrijwel zeker losgeraakt van hun substraat, en hebben een karakteristieke bruine vlek op de schelp waar het Riemwiervoetje zich had vastgehecht.
HabitatRotskusten
TijdvakPleistoceen tot recent
KleurGroen tot gruisgroen, soms rood. De schelp is aan de binnenkant groen met vaak donkere verticale kleurbanden. Het hoefijzervormige spierindruksel is grijs. Aangevoerde schelpen kunnen verkleurd zijn.
ZeldzaamheidIn Zeeland op bepaalde plaatsen niet zeldzaam.
BijzonderhedenDe soort is in Frankrijk, behalve op de rotsen, ook levend op hard zand aan te treffen (eigen waarneming). De vorm van de schelp kan erg grillig zijn, al gelang de ondergrond waarop het dier leefde.
© 2021 P.M.J. Sjerp - all RIGHTS RESERVED.