Dentalium vulgare (Plioceen)

Dentalium vulgare fossiel

Fossiele dentalium sp. (De Kaloot 2009)
Nederlandse naamZwakgeribde olifantstand
GrootteTot 40mm in lengte
VerspreidingFranse Atlantische kust tot in de Middellandse zee. Zeer waarschijnlijk niet autochtoon aanwezig in de Noordzee.
Voorkomen op het Nederlandse strandFossiele fragmenten zijn voornamelijk te vinden op de Waddeneilanden of Zeeland. In de literatuur (Veldgids Schelpen, R.H. De Bruyne) wordt aangegeven dat de soort soms op drijvende voorwerpen te vinden is.
HabitatZandbodems
TijdvakPlioceen tot recent
Kleur Wit, soms met een roze top. Strandmateriaal is vrijwel altijd blauwgrijs, bruin of zwart verkleurd.
ZeldzaamheidNiet algemeen
BijzonderhedenIn het Nederlandse strandmateriaal komen mogelijkerwijze ook exemplaren voor van Dentalium entalis (Gladde olifantstand). Het overgrote deel van het strandmateriaal is fossiel en afgesleten, waardoor het niet mogelijk is aan te geven tot welke soort een schelp precies behoort. 1 exemplaar (zie foto) is aangetroffen met nog resten van de ribbels zichtbaar op de schelp. Dit exemplaar is met zekerheid te determineren als Dentalium vulgare.
Of in het Nederlandse strandmateriaal van Pliocene herkomst ook exemplaren voorkomen van Dentalium entalis (Gladde olifantstand) is onbekend. Pliocene fossiele exemplaren spoelen vaker in betere conditie (gaver/groter) aan dan schelpen van Pleistocene herkomst langs de rest van de kust.
De soort is te vinden in horetjesgruis na aflandige wind, en licht schelpmateriaal met veel fossiel materiaal.
© 2021 P.M.J. Sjerp - all RIGHTS RESERVED.